Ta bort oljefläckar från kläder - 6 Husmorstips

Using baking soda and a brush to scrub a grease stain on a blue t-shirt

Olja på kläder här kommer några tips, oljefläckar är vanligt. Särskilt om du arbetar med bilar eller maskiner. Det kan vara svårt att få bort olja från kläder, men det finns några enkla tips och tricks som kan hjälpa dig att få dina kläder rena och fräscha igen. Här är några effektiva borttagningstips för olja från kläder.

Använd diskmedel

yes diskmedel

Ett enkelt och praktiskt sätt att framgångsrikt ta bort olja från kläder är att använda det vanliga och välkända diskmedlet.

För att göra detta, applicera en liten mängd av det förträffliga diskmedlet direkt på den envisa oljefläcken, och sedan kan du börja gnugga försiktigt med en lämplig borste eller trasa. Genom att göra detta kommer du att upptäcka hur diskmedlet effektivt bryter ner och löser upp den oljiga substansen, vilket i sin tur gör det mycket enklare att sedan rengöra och tvätta bort fläcken ordentligt.

Var dock uppmärksam och låt diskmedlet sitta kvar på fläcken i några minuter, så att dess magiska krafter får arbeta fullt ut innan du tar itu med tvättproceduren på det vanliga sättet som du brukar göra.

 1. Applicera en liten mängd av diskmedlet direkt på oljefläcken
 2. Gnugga försiktigt med en borste eller trasa
 3. Låt diskmedlet sitta i några minuter
 4. Tvätta bort fläcken på det vanliga sättet

Bikarbonat och vatten

bikarbonat

 

Bikarbonat är en fantastisk produkt för att få bort fläckar, särskilt oljefläckar från kläder.

Genom att blanda en del bikarbonat med tre delar vatten kan du skapa en härlig och effektiv pasta. Därefter är det dags att applicera pastan på den envisa fläcken och ge den lite tid att verka - ungefär 30 minuter bör räcka. Efter den rekommenderade tiden är det dags att tvätta plagget som vanligt.

Bikarbonat fungerar som en naturlig absorberare, vilket innebär att den hjälper till att dra ut oljan från tyget. Det är verkligen en praktisk lösning för att bli av med oljefläckar på kläder och du kommer bli imponerad av resultatet.

 1. Blanda en del bikarbonat med tre delar vatten för att skapa en pasta.
 2. Applicera pastan på fläcken och låt den verka i cirka 30 minuter.
 3. Tvätta plagget som vanligt efteråt.
 4. Bikarbonat fungerar som en naturlig absorberare och hjälper till att dra ut oljan från tyget.
 5. Detta är en praktisk lösning för att bli av med oljefläckar på kläder.

Använd diskmedel och talk

diskmedeltalk pulver

En annan metod som kan vara till hjälp i processen av att få bort olja från kläder är att blanda diskmedel och talkpulver tillsammans.

Genom att förena en del diskmedel med två delar talkpulver, skapar du en effektiv pasta som kan användas för att behandla fläcken. Det rekommenderas att du applicerar pastan direkt på den oljiga fläcken och låter den sitta i ungefär 30 minuter innan du tvättar plagget som du vanligtvis skulle göra.

Anledningen till att denna metod fungerar är att talkpulvret fungerar som en fantastisk absorberare som hjälper till att dra ut oljan från tyget, medan diskmedlet har en egenskap att effektivt bryta ner oljan.

 1. Blanda diskmedel och talkpulver
 2. Skapa en pasta genom att blanda en del diskmedel med två delar talkpulver
 3. Applicera pastan direkt på den oljiga fläcken
 4. Låt pastan sitta i ungefär 30 minuter
 5. Tvätta plagget som vanligt efter att pastan har suttit
 6. Talkpulvret absorberar oljan och diskmedlet bryter ner oljan effektivt

Använd en fläckborttagningsprodukt

fläckborttagning på spray

Det finns många olika fläckborttagningsprodukter tillgängliga på marknaden idag som är speciellt utformade för att effektivt ta bort envisa oljefläckar från kläder. Genom att använda sådana produkter kan du ge dina kläder en andra chans och undvika att behöva slänga dem.

Det är viktigt att vara medveten om att trots deras effektivitet är det nödvändigt att följa noggrant instruktionerna som finns på förpackningen, eftersom överanvändning eller felaktig användning kan orsaka oönskade skador på dina kläder.

För att undvika sådana potentiella skador rekommenderas också att du testar produkten på en mindre synlig del av tyget först, för att säkerställa att den inte orsakar några oönskade reaktioner eller förändringar i färg eller struktur.

 1. Det finns olika fläckborttagningsprodukter som tar bort oljefläckar från kläder
 2. Produkterna bör användas enligt instruktionerna på förpackningen
 3. Testa produkten på en mindre synlig del av tyget först för att undvika skador
 4. Felaktig användning kan orsaka oönskade reaktioner eller förändringar i färg och struktur av kläderna.

Tvätta med varmt vatten

handtvätt

När du tvättar kläder som har fläckar av olja, bör du se till att använda varmt vatten för att uppnå bästa resultat och effektivt få bort fläckarna. Genom att använda varmt vatten kan du dra nytta av värmen som hjälper till att lösa upp oljan och gör det lättare att tvätta bort den.

Var dock försiktig och se till att följa tvättinstruktionerna på plagget för att undvika att använda för hög värme, särskilt om detta inte rekommenderas. Det är viktigt att ta hänsyn till material och färger för att undvika eventuell skada på kläderna vid tvättning.

Genom att vara noggrann och följa rätt temperaturinställningar kommer du att kunna ta bort oljefläckarna effektivt samtidigt som du inte skadar plagget.

 1. När du tvättar kläder med oljefläckar, använd varmt vatten för bästa resultat
 2. Värmen hjälper till att lösa upp oljan och gör det lättare att tvätta bort fläckarna
 3. Följ tvättinstruktionerna på plagget för att undvika för hög värme om det inte rekommenderas
 4. Ta hänsyn till material och färger för att undvika skador på kläderna
 5. Var noggrann med temperaturinställningar för att ta bort fläckarna effektivt utan att skada plagget.

Använd en gammal tandborste

tandborste

En gammal tandborste, som kanske har legat bortglömd i badrummet, kan visa sig vara en oväntad men praktisk hjälpreda när du står inför den frustrerande utmaningen att få bort envisa oljefläckar från dina kläder.

Istället för att bara förlita dig på dina händer, kan tandborsten fungera som det perfekta förlängda armen för att noggrant och effektivt applicera diskmedel eller en fläckborttagningsprodukt på fläcken.

Med borstens små och följsamma strån kommer den lätt åt de mikroskopiska fibrerna i tyget och därmed hjälpa till att lösa upp och avlägsna fläcken mer grundligt och effektivt än om du endast använder dina fingrar.

Tillbaka till blogg

Utvald kollektion

1 av 4